در پی شایعات بی اساس و مضحک مطرح شده مبنی بر پایان جهان در روزهای آینده! که به رغم مبنای کاملا خرافی آن به نگرانی برخی افراد در کشورهای مختلف منجر شده و موسسات و انجمنهای علمی در کشورهای مختلف را به تکذیب این شایعات واداشته، انجمن فیزیک ایران نیز اعلام کرد که این شایعات هیچ گونه پایه علمی ندارند و جای هیچ گونه نگرانی نیست.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، در اطلاعیه انجمن فیزیک ایران آمده است: «اخیرا شایعاتی مبنی بر نابودی زود هنگام سیاره زمین و پایان جهان در جامعه منتشر شده است که مایه نگرانی بعضی از شهروندان شده است. استفاده از ادبیات علمی، استناد به بعضی از وقایع نجومی مانند افزایش لکههای خورشیدی (که امری غیر معمول نیست) و ارجاع غلط به وبگاه های معتبر از جمله دلایل جذابیت این شایعات در بین مخاطبان و شیوع آن درجامعه بوده است. به دلیل همین ظاهر شبه علمی، مطمئنا برای بعضی از مخاطبان نا آشنا با علم نجوم و فیزیک تشخیص نادرستی این شایعات کار متعارفی نیست.
انجمن فیزیک ایران اعلام می دارد که این شایعات هیچ گونه پایه علمی ندارند و جای هیچ گونه نگرانی نیست.»
گفتنی است، طبق یک پیشگویی جنجال برانگیز و خرافی از سوی قوم باستانی مایاها، در 21 دسامبر 2012 یک دوره پنج هزار و 125 ساله موسوم به «شمارش بلند» در تقویم مایاها به پایان میرسد. با وجود این که مراکز علمی از جمله ناسا با قاطعیت این قبیل شایعات بی اساس را رد کرده اند بسیاری از مردم در روسیه و کشورهای دیگر به هراس افتادهاند به طوری که حتی یک گذرگاه طاقدار بزرگ به سبک مایاها از یخ در جنوب روسیه برپا شده است و برخی افراد ساده لوح اقلام روزانه مانند شکر، کبریت و شمع احتکار کردهاند!
ترس و نگرانی پوچ این گروه از مردم دولت روسیه را ناچار به انتشار اعلامیهای مبنی بر پایان نیافتن جهان در این تاریخ کرده است.
وزارت شرایط اضطراری روسیه از دستیابی به شیوههای ارزیابی اتفاقات زمین خبر داده و اطمینان داده که همه چیز به خوبی پیش خواهد رفت!
تبعات زودباوری برخی افراد نسبت به این قبیل شایعات مضحک و ضدعلمی البته به هجوم آنها برای ذخیره شمع و شکر و کبریت محدود نمیشود به طوری که ناسا هشدار داده که شایعه «پایان جهان مایاها» یک تهدید واقعی برای ترساندن کودکان و افسردگی نوجوانان و در نهایت افزایش آمار خودکشی است.
دیوید موریسون، فیزیکاخترشناس مرکز پژوهش ایمز ناسا از دریافت ایمیلها و نامههای فراوان از سوی شهروندان مضطرب و به خصوص از افراد جوان خبر داده است.
به گفته مریسون، برخی از آنها اظهار کرده بودند که از ترس زیاد قادر به خوردن و خوابیدن نبوده و برخی از تمایل به خودکشی گفته بودند!
وی این گفتهها را در یک ویدیوی آنلاین در صفحه گوگل پلاس ناسا اعلام کرده و این شایعات اینترنتی برای ترساندن جوانان را شیطانی خواند.
مریسون اظهار کرد: در حالی که این مساله برای برخی شوخی و برای دیگران اسرارآمیز بوده، تعداد زیادی از افراد به شدت در این مورد نگران هستند!
ناسا اخیرا یک صفحه اطلاعرسانی بر روی وبسات خود ایجاد کرده و در آن توضیح داده که چرا جهان در روز 21 دسامبر 2012 به پایان نخواهد رسید.
شایعات و نگرانیها در مورد آخرالزمان بر اساس برداشتهای غلط از تقویم مایاها بوده است.
به گفته ناسا، این شایعات با ادعاهایی در مورد برخورد سیاره نیبیرو که توسط سومریها کشف شده، با زمین در آن روز آغاز شده است.
منشا این شایعات به کارهای ذکریا سیچین، نویسنده آذربایجانی مرتبط شده که در سال 1976 در مورد کشف و ترجمه متون سومری در مورد این سیاره نوشته بود. سیچین در سال 2010 در سن 90 سالگی درگذشت.
این در حالی است که به گفته دانشمندان اساسا چنین سیارهای وجود ندارد.
ناسا در صفحه خود برای رد ترس های پایان جهان اعلام کرد: اگر سیاره نیبیرو یا ایکس واقعی بوده و در مسیر برخورد با زمین قرار داشت، دانشمندان باید از حداقل یک دهه گذشته متوجه آن شده و آنرا پیگیری میکردند و همچنین الان باید میشد این سیاره با چشم غیرمسلح نیز مشاهده کرد.
شایعات دیگر از جمله ادعاها در مورد وارونه شرن میدان مغناطیسی زمین و یا حرکت زمین به سوی سیاهچالهای در مرکز کهکشان راه شیری نیز مسائل بی اساس دیگری هستند که توسط ناسا رد شدهاند.
این در حالی است که به گفته دانشمندان بهتر است نگرانیها در مورد پایان حیات در زمین به مسائل اثباتشدهتر مانند تغییرات آبوهوا باشد.
ایسنا
[ چهار شنبه 22 آذر 1391برچسب:پایان دنیا, قوم مایا ها ,2012,
] [ 22:18 ] [ زهرا ][
ناسا از دقیقترین نقشهای که تاکنون از میدان جاذبه ماه تهیه شده است، رونمایی کرد. از دادههای این نقشه که حتی از نقشههای زمین نیز دقیقتر است، چنین برمیآید که ماه و زمین منشأ مشترک دارند.
ناسا از دقیقترین نقشهای که تاکنون از میدان جاذبه ماه تهیه شده است، رونمایی کرد. این نقشه، بیشترین جزئیات را در بین تمام نقشههای تهیه شده از کل اجسام منظومه شمسی دارد، حتی بیشتر از زمین.
به گزارش نیچر، تحلیل این دادههای گرانشی نشان میدهد که پوسته ماه بین 34 تا 43 کیلومتر پهنا دارد، که تقریبا 20 کیلومتر کمتر از آن چیزی است که در دوران ماموریتهای آپولو تصور میشد. همچنین چگالی پوسته ماه کمتر از آن چیزی است که پیش از این تصور میشد و میتواند ترکیب اولیهای مشابه زمین داشته باشد. این نتیجهگیری به خوبی با نظریههای جدید در مورد این که ماه در اثر برخورد جسمی بزرگ به زمین در حدود 4.5 میلیارد سال پیش شکل گرفت و به همین دلیل در ماه و زمین میتوان ترکیبات مشابهی از عناصر را یافت، انطباق دارد.
نقشههای گرانشی تاکنون رگههایی از سنگ آذرین (خطوط باریک صاف از ماگمای منجمد شده) را به همراه تمرکزهای جرمی دایروی آشکار کردهاند، که نشانههای محوی از محل برخوردهای باستانی است.
نتایج این پروژه به تازگی در گردهمایی اتحادیه زمین شناسی امریکا در سان فرانسیسکو اعلام شده است. این دادهها توسط دو ماهواره دوقلو با نامهای مستعار Ebb و Flow تهیه شدهاند. این دو ماهواره از اول ژانویه 2012 / 10 دی 1390 به دنبال هم به دور ماه میچرخند و سیگنالهای رادیویی به هم میفرستند. از تغییرات در موقعیت نسبی آنها برای محاسبه شتاب و کاهش سرعت جزئی ناشی از نوسانات میدان جاذبهای ماه استفاده میشود.
این گروه تحلیلهای پیچیدهتر مورد نیاز برای روشن کردن ساختار داخلی پیچیدهتر ماه (منجمله هسته آن) را منتشر نکردهاست. این ماموریت هماکنون در آخرین روزهای فاز تمدید شده به سر میبرد که طی آن ماهوارهها در مدار 23 کیلومتری سطح ماه میچرخند و درنهایت، روز 17 دسامبر/ 27 آذر ماه امسال در برخورد هدایتشده به سطح ماه به پایان خواهد رسید.
خبرآنلاین
بارش شهابی جوزایی بامداد روز جمعه 24 آذرماه به اوج بارش خود میرسد و در صورت ابری نبودن آسمان میتوان هر ساعت 200 شهاب از این بارش را مشاهده کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، زمین در حرکت انتقالی خود به دور خورشید، در چند نقطه، مدار دنبالهدارها را قطع میکند که با ورود ذرات باقی مانده از دنبالهدارها بر اثر اصطکاک میسوزند که از دید رصدگر زمینی به صورت بارش شهابی قابل مشاهده است.
بارش شهابی جوزایی یکی از بزرگترین بارشهای شهابی سالانه است که کانون آن در صورت فلکی جوزا است. صورت فلکی جوزا یا دو پیکر از صورت فلکی منطقه البروج و بهترین زمان برای دیدن این صورت فلکی، فصل زمستان است. جوزا دارای 13ستاره پر نورتر از قدر (درخشمدگی) 4 است. آلفا (کاستور) و بتا (پلوکس) از ستارههای پر نور این صورت فلکی و نمایانگر سرهای دو پیکر هستند.
این بارش شهابی از روز 14 آذرماه آغاز می شود و در روز جمعه 24 آذرماه به اوج بارش خود می رسد.
این بارش از معدود بارشهای شهابی است که منشا آن دنبالهدارها نیست و سیارک است. منشا این بارش سیارک 1983TB یا فایتون 3200 است که به نظر برخی اخترشناسان نوعی جرم به نام دنبالهدار خاموش است. چگونگی تولید شهابها به دست سیارکها تاکنون به صورت معما باقی ماندهاست.
اوج زمان بارش ساعت 3 بامداد جمعه
کاظم کوکرم از منجمان فعال کشور در گفتگو با خبرنگار مهر، با تاکید بر اینکه این بارش در روز 24 آذرماه به اوج بارش می رسد، در خصوص اختلاف در اعلام زمان بارش گفت: بر اساس اعلام جهانی بارش شهاب جوزایی 13 دسامبر ساعت 23:20 GMT رخ می دهد که این زمان به وقت ایران مصادف با بامداد روز جمعه 24 آذرماه میشود.
وی زمان دقیق اوج بارش در ایران را ساعت 3 صبح روز جمعه 24 آذرماه دانست و اظهار داشت: در صورتی که در این روز آسمان تاریک باشد و ابری و دارای آلودگی نوری نباشد، میتوانیم این بارش شهابی را مشاهده کنیم.
100 تا 200 بارش در هر ساعت
کوکرم با اشاره به میزان مشاهده شهابها در هر ساعت (ZHR) خاطر نشان کرد: در بهترین حالت می توانیم در هر ساعت 100 تا 200 شهاب را رویت کنیم.
منشأ شهاب باران روز جمعه
اسدالله قمری نژاد از محققان نجومی با تاکید بر اینکه این بارش منشاء "دنباله دار" ندارد، به مهر گفت: منشا بارش شهابی جوزایی یک سیارک با نام "فایتون 3200" است که در سال 1998 کشف شد. بارش شهابی جوزانی در صورت فلکی جوزا از باقیمانده این سیارک ایجاد میشود.
وی در خصوص راز شهابسنگهای سیارک فایتون توضیح داد: برخی راز شهابسنگ های این سیارک را در پدیده "برخورد" میدانند و معتقدند که ممکن است این سیارک در مدار حرکتی خود با سیارک دیگری برخورد کرده باشد. این برخورد میتواند منجر به تولید ابری از ذرات غبار و شهابسنگ شود که به دور فایتون 3200 جمع شده و در مدار حرکتی آن در حال جا به جا شدن هستند.
وی وجود این برخوردها را زیاد محتمل ندانست و ادامه داد: از سوی دیگر برخی دیگر از اخترشناسان احتمال میدهند سیارک فایتون 3200 "دنباله دار" باشند که نمودار حرکتی آن بیشتر بیضوی است. این احتمال زمانی تقویت میشود که مشاهده شده است این نمودار بیضی شکل، فایتون را در فاصله بسیار نزدیک به خورشید نگه میدارد.
رنگ شهابها سفید است
قمرینژاد رنگ شهابهای این سیارک را عموما سفید ذکر کرد و یادآور شد: برخی از شهابهای جوزایی دارای درخشندگی زیادی هستند که این امر رصدگران زیادی را تشویق میکند که در شبهای سرد آذر ماه به رصد این اجرام آسمانی بپردازند.
35 کیلومتر در ثانیه سرعت ذرات بارش
وی با بیان اینکه سرعت این ذرات بارش 35 کیلومتر بر ثانیه است که نسبت به سایر بارشها از سرعت کمتری برخوردار است، خاطرنشان کرد: کانون بارش شهابی جوزایی در صورت فلکی جوزا در دو درجه ستاره "کالستور" که یکی از ستارههای این صورت فلکی است، قرار دارد.
خبرگزاری مهر
|
وقتی صحبت از مرگ یک ستاره میشود بیانگر این است که مراحل دیگری هم برای زندگی آن قابل تصور است؛ ستارهها متولد میشوند، زندگی میکنند، جوانی و میانسالی خود را طی میکنند و سپس قدم در کهنسالی میگذارند، پیر میشوند و میمیرند. نکتهی مهمی که وجود دارد این است که گذران همهی این مراحل بسیار زمانبر است و عمر ستارهها خیلی طولانی است. هنگامی که ستارهای مثل خورشید که ۴/۵ میلیارد سال پیش شکل گرفته است، به فاز پایدار تولید انرژی از طریق فرآیندهای هستهای تبدیل هیدروژن به هلیوم میرسد و اصطلاحاً در تعادل هیدرواستاتیکی قرار میگیرد در مرحلهای از عمر خود واقع میشود که به مرحلهی «رشتهی اصلی» معروف است و اتفاقاً بیشتر عمر خود را هم در همین بخش سپری میکند. حضور ستاره در رشتهی اصلی تا زمانی ادامه مییابد که سوخت هیدروژنی موجود در هستهی آن کمکم رو به پایان میرود و ستاره به مرور با نزدیک شدن به پایان عمرش از رشتهی اصلی خارج میشود. در این مرحله بسته به جرم و ترکیب شیمیاییِ ستاره پدیدههای مختلفی امکان وقوع مییابند. انفجار ابرنواختری، منبسط شدن و تبدیلشدن به غول سرخ و … از جمله این رویدادهاست که در واقع شیوههای مختلف مرگ یک ستاره هستند.
در مورد خورشید آغاز این نابودی زودتر از ۵ میلیارد سال آینده نخواهد بود. خورشید تا آن زمان در رشتهی اصلی میماند و کمابیش به همین صورت و با همین میزانِ تولید انرژی به حیات خود ادامه میدهد. بعد از آن در مدت زمان نسبتاً کوتاهی تبدیل به غول سرخ عظیمی میشود که شعاع آن حتی مدار زمین را نیز در برمیگیرد. خورشید به اندازهی کافی پرجرم نیست که بهصورت یک ابرنواختر منفجر شود و مرگی تدریجی و آرام خواهد داشت.
حامد الطافی، کارشناس ارشد اخترفیزیک
منبع : پرسش و پاسخ کانوت
نتایج بررسی دانشمندان از اطلاعات ارسال شده از کاوشگر فضایی «مسنجر» به زمین نشان می دهد به رغم آنکه عطارد نزدیک ترین سیاره منظومه شمسی به خورشید است، مقادیر فراوانی یخ در این سیاره وجود دارد.
به گزارش علم پرس؛ دانشمندان آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا می گویند با در نظر گرفتن اینکه عطارد نزدیک ترین سیاره منظومه شمسی به خورشید است و دمای متوسط سطح این سیاره به یکصد و شصت و نه درجه سانتی گراد می رسد، تحقیقات اخیر آنها نشان می دهد مقادیر زیادی آب یخ زده در مناطق قطبی آن وجود دارد و به نظر می رسد آخرین مکان وجود یخ در منظومه شمسی قبل از خورشید باشد.
اخترشناسان بر این باورند انحراف تنها یک درجه ای محور چرخش این سیاره باعث می شود که نور خورشید هیچگاه به مناطق قطبی آن نتابد و دمای این مناطق بسیار سرد باشد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، فرضیه وجود آب یخ زده در عطارد چند دهه پیش مطرح و در سال هزار و نهصد و نود و یک با مشاهده تصاویری از صفحات سفید رنگ براق بر روی مناطق قطبی این سیاره با استفاده از رادیو تلسکوپ «آرسیبو Arecibo » در پورتو ریکو، این فرضیه تقویت شد.
در نهایت، تصاویری که کاوشگر فضایی مسنجر در سال دو هزار و یازده و اوایل امسال به زمین ارسال کرد، بر همه اکتشافات پیشین در مورد این صفحات کمابیش براق در نقاط تاریک قطب های سیاره عطارد مهر تایید زد.
علاوه بر این تصاویر، با استفاده از ابزار موجود بر روی کاوشگر مسنجر از جمله یک طیف سنج نوترونی بسیار پیشرفته، مشخص شد بر روی عطارد آب وجود دارد و می توان حجم این آب یخ زده را با دقت اندازه گیری کرد.
علم پرس
در روز 13آذرماه شاهد حالت مقارنه سیاره مشتری با زمین هستیم و تا سال 2012 این دو جرم آسمانی به این فاصله از یکدیگر نخواهند رسید.
به گزارش خبرنگار مهر، روز دوشنبه 13 آذرماه سیاره برجیس یا مشتری به نقطه مقابله با زمین می رسد.
در این پدیده زمین میان خورشید و مشتری قرار میگیرد و دو سیاره زمین و مشتری به کوتاهترین فاصله ممکن از یکدیگر می رسند.
این آخرین مقابله مشتری با زمین است و این دو سیاره تا سال 2021 در هیچ مقابلهای به چنین فاصله کمی از یکدیگر نخواهند رسید.
سیاره مشتری بزرگترین سیاره منظومه خورشیدی است. این سیاره در یک مدار بیضی مانند به دور خورشید میچرخد. هر دور 12 سال زمینی طول میکشد. همچنان که سیاره به دور خورشید میگردد، به دور محور فرضی خود نیز میگردد. چرخش سیاره برجیس به دور خود سریعتر از هر سیاره دیگری در سامانه خورشیدی است.
خبرگزاری مهر
رصد خسوف نیمسایه ای 8 آذر در انجمن نجوم ستاره غرب شهرستان تویسرکان
[ چهار شنبه 15 آذر 1391برچسب:خسوف نیمسایه ای 8 آذر ,
] [ 17:39 ] [ زهرا ][