مستند جهان های موازی:http://physical.mihanblog.com/extrapage/jahan
فضانوردان در سفینه آپولو 17 در سال 1972 مشهورترین عکس از کره زمین را از فضا گرفتند که "مرمر آبی" نامیده شد. از آن هنگام تصاویر بسیار دیگری از سیاره ما از دیدگاه ماهوارهها منتشر کرده است، از جمله این "مرمر سفید".
معمولا تصاویر "مرمر آبی" بر نیمکره غربی یا شرقی متمرکز است. اما این تصویر که "مرمر سفید" نامیده شده است، اینگونه نیست. این تصویر که از ماهواره "سومی انپیپی" (Soumi NPP) ناسا گرفته شده است تصویر کره زمین را از راس شمالی به پایین گرفته است.
قطب شمال یخزده در میان ابرهای پیچاپیچ به همراه اروپا، آسیا و شمال آفریقا تا میانه کره زمین در این تصویر دیده میشود.
ایسنا
[ جمعه 2 تير 1391برچسب:مرمر سفید,
] [ 18:59 ] [ زهرا ][
ساعت 3:39 بامداد امروز (به وقت ایران)، خورشید به نقطه انقلاب تابستانی رسید و باعث شد که امروز (اول تیر) طولانیترین روز سال شود. در مناطق قطبی، این پدیده باعث وقوع خورشید نیمهشب و تاریکی مطلق شد.
در این تصویر که بابک امینتفرشی، عکاس ایرانی از شمال نروژ و حوالی نیمهشب گرفته، خورشید را میبینید که موازی افق در حال حرکت است. این پدیده به این دلیل اتفاق میافتد که در روز اول تیرماه، خورشید برای تمام مناطقی که در عرضهای بالاتر از 66.5 درجه قرار دارند، در تمام طول شبانهروز بالای افق قرار میگیرد و عملا به جسمی دورقطبی (پیراقطبی) تبدیل میشود. دلیل این پدیده انحراف محور دوران زمین به اندازه 23.5 درجه نسبت به صفحه مداری (دایرهالبروج) است.
به طور مشابه، دیشب در مناطق قطبی نیمکره جنوبی طولانیترین شب یلدای زمین اتفاق افتاد و خورشید اصلا طلوع نکرد. انحراف 23.5 درجهای مدار زمین سبب شده است توالی فصول در دو نیمکره شمالی و جنوبی زمین برعکس باشند. این پدیده در حوالی قطبهای شمال و جنوب جغرافیایی زمین به اوج خود میرسد، به طوری که در آنها شش ماه روز دائم و شش ماه شب دائم اتفاق میافتد.
هرکدام از این لکههای سیاه دو برابر زمین هستند!
لکه خورشیدی 1504 که فورانهای متعدد آن در هفته گذشته باعث پدیدآمدن شفقهای قطبی متعدد در 27 و 28 خردادماه جاری در مناطق قطبی زمین شد، در این تصویر جالب از فرانسیس ادموند به خوبی دیده میشود.

واقعاًچرا؟ آن هم وقتي که زمين با سرعت 1700 کيلومتر در ساعت در استوا دارد به دور خودش ميچرخد. کم سرعتي که نيست! پس چرا دچار سرگيجه و تهوع نميشويم؟ افرادي که در مسابقات اتومبلراني شرکت کردهاند به خوبي ميتوانند اين مورد را براي شما توضيح دهند که در حقيقت اين سرعت نيست که که بر ما اثر ميگذارد؛ بلکه شتاب حاصل از آن است. چرخش«آهسته» زمين به دور خودش به اين معني است که شتاب حاصل از اين چرخش بسيار کم است و حدود 100 بار کمتر از شتاب يک چرخ و فلک است.

با اين وجود چرخش زمين همچنان از طريق پديدهاي به نام اثر کوريوليس (Coriolos Effect) قادر به ابراز وجود خود است. اين پديده رابه ياد رياضيدان قرن نوزدهمي فرانسوي گاسپار-گوستاو کوريوليس نامگذاري کردهاند و بر اساس آن هر چيزي که در امتداد جسم در حال چرخشي حرکت کند به چشم کسي که روي آن جسم در حال گردش ايستاده اينطور بهنظر ميآيد که توسط نيروي مرموزي منحرف ميشود. براي مثال اگر کسي سعي کند از يک چرخ و فلک در حال گردش توپي را به درون سبدي در سمت ديگر چرخ و فلک بيندازد ميبيند که توپ از مسير مستقيمش منحرف ميشود. اين«نيرو» وجود خارجي ندارد. در حقيقت چيزي که ما ميبينيم در نتيجهي اين است که سبد به همراه چرخ و فلک ميچرخد اما توپ مسير مستقيم خود را طي ميکند. اما اين پديده براي افرادي که روي جسم در حال چرخش قرار گرفتهاند بهاندازهي کافي واقعي بهنظر ميرسد. اين اثر براي محاسبهي مسير هر چيزي از موشک تا گردباد استفاده ميشود.